søndag den 2. november 2014

Kylling i Cola i Römertopf, mormorsalat og blommekompot med chili...

Jeg har købt en römertopf. For længe længe siden. Den er ikke blevet slidt hen over sommeren. Jeg synes ikke lige det har været sæson for simremad...
 
Jeg havde en idé om, at jeg i løbet af sommeren ville forsøge mig med en hel kylling. Mormorkylling med sprødt skind, hjemmelavet agurkesalat og klassisk menu. Pludselig var sommeren gået og der var ikke på magisk vis ikke blevet lavet en kylling i min römertopf.
 
Men jeg tog revanche og kombinerede min kylling med en anden idé; Kylling i cola.
 
Den samlede menu blev til kylling i römertopf med hviskålssalat med mormordressing, hjemmelavet agurkesalat og blommekompot med chili.
 
 
Da aftnens menu blev annonceret, var der nogle, der synes, at det lød som det mærkeligste i verden. Det var bare indtil at maden blev serveret.
 
Jeg fandt en opskrift på nettet som jeg ændrede lidt på. I opskriften anvendtes Pepsi max - umiddelbart tænker jeg ikke at cola, der er uden sukker opfylder funktionen, at give kyllingen en karamel-agtig overflade, men da jeg ikke har prøvet det, kan det ikke udelukkes. Her kommer min version:
 
Kylling med cola i römertoft
 
Ingredienser:
1 hel kylling, renset
 
1 helt hvidløg
3 dl. ketchup
1 lille chili (styrke efter smag)
1 dåse cola
2 spsk soya
2 spsk brun farin
½ tsk. cayennepeber
½ tsk. peber
 
salt.
 
How to:
Hæld kogende vand i römertopfen. Ovnen tændes på 175 grader.
 
Hvidløgsfedene pilles og knuses med en kniv. Brug knivbladet, hvor det er tættest på skaftet. Læg knivbladet ovenpå hvidløget, pres med handfladen, så fedet knuses.
 
Hak chilien og bland hvidløg, chili, cola, soya, brun farin, peber og cayennepeber.
Kyllingen lægges i römertopfen. Colablandingen hældes ud over kyllingen og sættes i ovnen. Kyllingen skal stå i mellem 2 og 3 timer. Efter 30 min. tages kyllingen ud af ovnen og hældes over med mere vædde. Det gentages hver halve time, så kyllingen hele tiden er fugtet. En halv time før servering tages kyllingen ud og drysses med groft salt.
Kyllingen sættes tilbage i ovnen uden låg på römertopfen. 10 min før servering chekkes om skindet er sprød. Hvis ikke kan den eventuelt gives lidt grill. 
 
Blommekompot med chili
Vi havde det luksusproblem, at der i min kærestes have var et blommetræ, der gav virelig mange blommer i år. Derfor blev der spist blommer i alle afskygninger. Her er en version med en kompot, der er super lækker til mad, fordi den både er sød og lidt stærk.

Ingredienser:
Blommer (1 kg.)
Vand (1 liter)
Sukker (ca. 150 g.)
Chili
Saften fra ½ citron

How to:
Blommerne skæres i tern og lægges i en stor gryde sammen med vand og sukker og chili.Det koges ind til det har en ønskede konsistens. Husk at gøre løbende. Rør enten kraftig eller vend blommerne forsigtigt alt efter om de ønskes most eller mere chunky. Jeg kan godt lide, at blommerne stadig har lidt bid.

Når kompotten er i den rette konsistens tages det af blusset.
den kan spises enten kold eller varm. Det er en temmelig stor portion, så den del, man ikke regner med at spise samme dag kan med fordel hældes på et henkogningsglas, der er skoldet og skyllet med atamon. Kompotten kan sagtens holde sig et stykke tid, da der er temmelig meget sukker i til at konservere.


Jeg har tidligere lagt en opskift på agurkesalat op på bloggen. Den findes her agurkesalat.
 
Sidste element i retten var hvidkål finthakket i strimler med mormordressing.
Strimlerne af hvidkål giver lidt sig selv; Ønskede længde på strimlerne og ønsket tykkelse, ikke for store strimler er min personlige præference. Mormordressingen er også temmelig simpel: 
 
Mormordressing:
 
Ingredienser:
1 dl fløde
1 spsk citronsaft
½ spsk sukker.
Eventuelt revet citronskal
salt og peber
 
How to:
Rør citron, sukker og fløde forsigtigt sammen indtil fløden begynder at tykne. Smag til med salt og peber og eventuelt med mere citronsaft eller revet citronsaft.
 
Dressingen hældes ud over salaten lige inden serveringen.
 
For nogle af familiemedlemmerne blev det akkompagnieret af kartofler i ovnen og klassisk (ikke-kulinarisk-men-indrømmet-stadig-rart-til-tider)hvidløgsflutes.
 
Virkelig lækkert måltid...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar